Десетки дребни метеорити – някои от камък, други от желязо, а трети блестящи като истински извънземни скъпоценни камъни и покрити със звезден прах, който е на милиарди години – вече се продават на търг в Christie’s.

Много от тези редки космически скали някога са били част от Луната, докато други са дошли от Марс или са се отчупили от астероиди, намиращи се в орбита между Марс и Юпитер. Всички тези меторити, събрани от най-различни кътчета на Земята са част от тематичния търг на име Deep Impact: Martian, Lunar and Other rear meteorites, който се провежда до 25-ти февруари.       

Някои от тези редки предмети имат начална цена от само няколкостотин долара като малкия каменен метеорит, паднал на 30-ти юни 1957 г. в близост до градчета Ибитра, Бразилия. В същото време обаче, лунният метеорит  от пустинята Сахара в Мали с дължина 40 см и тегло 2 кг може да се продаде на цена от 350 000 долара.

Всички метеорити са прегледани преди от аукциона от международна организация, която се занимава с планетарна науки и метеорити, които им дават оценка, подобна на тази на диамантите. Те се оценяват по четири категории или четирите букви S – Size, Shape, Story и Science или съответно размер, форма, произход и научна стойност.

По същество метеорите са единствените оцелели от навлизането на космически обект в атмосферата на земята, който изгаря в небето преди да падне някъде на нашата планета. Повече от 99 процента от метеоритите идват от астероиди от нашата слънчева система докато останалите произлизат от Марс или Луната.

Снимка: Christie's Images Ltd. 2021

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви