Бъдещите мисии в Дълбокия космос може да не отнемат толкова дълго време за реализация, колкото повечето хора предполагат. Изследователи са открили мрежа от маршрути, нещо като „свръхмагистрала“ в Слънчевата система, която ще позволи на сондите и други космически кораби да пътуват с по-бързи темпове. Астероидите близо до Юпитер например биха могли да достигнат разстоянието до Нептун за по-малко от 10 години и 100 астрономически единици (около три пъти разстоянието на Нептун от Слънцето) за 100 години.

Теоретично космическите кораби биха били още по-бързи.

Учените са открили маршрутите, като са изчислили как „милиони“ орбити на Слънчевата система се вписват в известни „космически колектори“, или дъговидни структури, които се простират навън от астероидния пояс.

Подходът може значително да намали времето, необходимо за посещение на външните части на Слънчевата система. Това може да доведе и до по-ефективни пътувания, като намали количеството енергия, свързано с движението в Космоса. Констатациите могат да се използват за изследване на близки до Земята обекти, които евентуално могат да застрашат планетата.

Да, вероятно скоро няма да посетите най-отдалечените части на системата, но това може да помогне на човечеството да изследва космическите си съседи, без да губи години на всяко пътуване.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Коронавирусът заплашва една от най-големите сделки в историята