Членовете на новосформираните американски космически сили Space Force официално ще се наричат „пазители“, обяви вицепрезидентът Майк Пенс по време на събитие, честващо първата годишнина на военното подразделение.

Вдъхновението за това Space Force черпи от някогашното космическо командване към военновъздушните сили на САЩ Guardians of the high frontier, въведено през 1983 г. Въпреки че е самостоятелно звено, съгласно закона за националната отбрана Space Force е част от военновъздушните сили и има правото да взема самостоятелни решения за Космоса без ВВС. Членовете на Space Force идват предимно от ВВС, но също от NASA и други правителствени организации. За разлика от NASA обаче не се интересува толкова от изследване на Космоса, а от защитата на американските обекти като сателити и др.   

Изборът на Guardians за официално име идва с някои неизбежни и може би нарочни препратки към поп културата. Сред тях са поредица Guardians of the Galaxy на Disney и Marvel, както и едноименните воини от онлайн шутъра Destiny 2, които пазят земята от извънземно нашествие.

Това няма да е първият път, когато Space Force се обляга на поп културата. Когато логото на организацията бе разкрито, мнозина изтъкнаха неговите прилики с емблемата на Старфлийт от тв сериала „Стар Трек“.

Снимка: United States Space Force

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот

 

Тагове: