2020 г. е рекордна за американското Министерство на транспорта с цели 35 лицензирани изстрелвания на търговски космически кораби. Разбира се, вероятно ще има още повече стартирания, постигнати преди края на годината, което вероятно ще доведе броя им до близо 40.

Преди това рекордният брой беше регистриран през 2018 г. с 33 старта.

„Рекордният брой изстрелвания демонстрира ангажимента на тази администрация да подкрепя иновациите и растежа на индустрията за търговски космически транспорт в САЩ и това да гарантира водещо място в света по аерокосмически възможности“, каза американският министър по транспорта Илейн Чао.

Понастоящем Федералната авиационна администрация очаква 50 или повече изстрелвания с лиценз да се случат през 2021 г., което отново ще счупи рекордния брой. Тези увеличени цифри вероятно се дължат на наскоро рационализираните и модернизирани разпоредби на регулатора за лицензиране на космически изстрелвания и повторни опити. Промените позволиха засилен растеж и иновации в космическата индустрия, като същевременно запазиха високи стандарти за безопасност.

През 2020 г. видовете комерсиални стартирания бяха по-широки от всякога. Те включват събития като мисии с екипаж до Международната космическа станция (МКС), доставка на сателити в орбита и тестване на космически капсули и ракетни системи. Всички тези мисии, поддържани от американското Министерство на транспорта, стартираха от седем различни места:

Аляска
Калифорния
Флорида
Ню Мексико
Тексас
Вирджиния
Нова Зеландия

Снимка: Space Explored

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега

Тагове: