Първото кацане на NASA с екипаж на програмата Artemis ще достигне повърхността на Луната не по-рано от 2026 г., каза главният инспектор на агенцията.

Генералният инспектор на NASA Пол Мартин предаде новината на сенаторите по време на изслушване на подкомитета по космическо пространство и аеронавтика във вторник (1 март) като част от по-голяма актуализация на програмата Artemis, която също е изправена пред забавяне на първата си мисия.

„Като се има предвид времето, необходимо за разработване и тестване на системата за кацане на хора и скафандрите на NASA от следващо поколение, оценяваме датата за кацане на Луната с екипаж най-рано през 2026 г.“, каза Мартин по време на встъпителните си бележки на заседанието, предавано на живо.

Тези части на екипировката са били трудни точки в програмата от няколко месеца не на последно място заради постоянно покачващата им цена. Очаква се първите четири мисии на Artemis да струват 4.1 милиарда долара всяка според одит от ноември 2021 г. от Службата на главния инспектор на NASA.

Закъсненията и допълнителният бюджет отчасти се дължат на технически проблеми, а отчасти на протести и съдебно дело от Blue Origin миналата година (всички разрешени до ноември) относно възлагането на договора HLS от NASA единствено на системата Starship на SpaceX.

Новината на Мартин дойде само дни след като NASA обяви, че Artemis 1, полет без екипаж около Луната, ще стартира не по-рано от май, но дори и тази времева линия е под съмнение поради обема на анализ на данни и друга работа, която трябва да се извърши по ключови тестове, посочи агенцията миналата седмица.

По време на въпросите от залата Мартин призна, че ролята на генералния инспектор е да бъде по-критична към сроковете, но каза, че крайният срок до 2025 г., към който агенцията се стреми, изглежда не е осъществим. Този срок сам по себе си е продължение на идеята за кацането през 2024 г. от ерата на Тръмп, която беше изоставено през ноември.

Мартин каза, че има предизвикателства, с които трябва да се изправи, "не на последно място би било получаването на сертифициране на системата за кацане на хора за работа със скафандри", заедно с промените в стратегията за придобиване на агенцията, за която се очаква да отнеме повече време за набавяне на ключови технологии, които още не са достигнали завършен статус.

Тези фактори, завърши той, "често насочват към това да отнеме повече време и изискват развитие, за да стигнем дотам. Така че 2025 г. не е невъзможна дата, но изглежда невероятна".

Снимка: SpaceX

Виж още: Земни неволи в орбита: астронавт на NASA ще лети обратно до Земята на руски кораб