Първата океанска ракетна площадка на SpaceX за изстрелването на ракетата Starship може да бъде готова още следващата година, разкри в Twitter шефът на компанията Илон Мъск. Ракетната площадка, която се нарича Deimos, в момента се строи и SpaceX може да я използва за изстрелвания на ракети още догодина.

Шефът на SpaceX съобщи това в отговор на запитване в социалната мрежа.

Миналата година SpaceX закупи две нефтени платформи с идеята да ги трансформира в площадки за кацане и изстрелване за своите нови ракети, предназначени за пътувания до Луната и Марс. Ето защо те носят имената на двата сателита на Червената планета Фобос и Деймос. В началото на 2021 г. SpaceX премести Phobos в щата Мисисипи, където да работи по нея, докато Deimos се строи в Тексас.

Мъск вече обеща, че една от двете ще заработи до края на 2021 г., но шефът на SpaceX по традиция е по-оптимистичен със сроковете и изглежда, че това отново е такъв случай. Ако SpaceX успее да приключи с Deimos до догодина, това ще бъде първата от многото планирани водни площадки, от които Starship ще може да излита.

По време на преходните тестове SpaceX загуби много прототипи на ракетата, но най-сетне успя да я приземи успешно през май и сега планира 90-минутен полет от Тексас до Хавай. 

Снимка: SpaceX

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)