Астронавтът на NASA Марк Ванде Хей, който понастоящем се намира на борда на Международната космическа станция, трябва да се върне на Земята в руския космически кораб „Союз“ - неудобно затруднение, като се има предвид изключително напрегнатата ситуация между Русия и Съединените щати, развиваща се на Земята.

Международната космическа общност активно се дистанцира от Русия, след като страната нахлу в Украйна и предизвика нарастваща хуманитарна криза с опустошителни размери. Но в продължение на много години руските ракети „Союз“ бяха де факто начинът за изпращане на астронавти към и от МКС, особено след като NASA оттегли космическата си совалка през 2011 г.

Това започна да се променя през последните няколко години, като Crew Dragon на SpaceX измести динамиката на пътуванията, като позволи на NASA отново да изпрати астронавти директно до станцията. Но Ванде Хей стигна до станцията със „Союз“ миналата година, което означава, че това ще бъде и неговото пътуване до дома. Да се ​​надяваме, че е добър в непринудените разговори.

Една от възможностите да се избегне неудобното пътуване беше Ванде Хей да се включи в предстоящата частна мисия Ax-1 на Axiom Space при завръщането си от станцията. Но когато към NASA беше отправен въпросът, дали това се обмисля, отговорът беше категорично „не“.

NASA многократно е твърдяла, че операциите на борда на Международната космическа станция вървят добре въпреки цялото напрежение на Земята. Това настроение е в рязък контраст с неотдавнашните коментари, направени от Дмитрий Рогозин, ръководител на руската космическа корпорация „Роскомос“, който изглежда заплашва САЩ миналата седмица с неконтролируемо изпадане на МКС от орбита.

Това е несигурна ситуация, като се има предвид, че МКС е продукт на десетилетия на сътрудничество между САЩ и Русия. Засега изглежда, че Ванде Хей ще трябва да се качи на ракета „Союз“, за да сложи край на удивително дългия си 355-дневен престой на борда на орбиталния пост.

По всяка вероятност обаче той ще бъде един от последните астронавти на NASA, които разчитат на пътуване със „Союз“ - както поради нарастващата сила на SpaceX, така и поради напрежението между САЩ и Русия.

Снимка: Роскосмос

Виж още: Международната космическа станция е един експонат, който няма скоро да видите в музей