Китай е забранил на финансовите институции и разплащателните компании да предоставят услуги, свързани с криптовалутни транзакции, и е предупредил инвеститорите да не спекулират с дигиталните валути.

Това е новият опит на Китай да ограничи процъфтяващия пазар за цифрова търговия. Съгласно забраната такива институции, включително банки и канали за онлайн разплащания, не трябва да предлагат на клиентите никакви услуги, включващи криптовалута.

"Напоследък цените на криптовалутите скочиха и паднаха доста рязко, а спекулативната търговия се възстанови, което сериозно нарушава безопасността на собствеността на хората и нарушава нормалния икономически и финансов ред", се казва в изявлението.

Досега Китай бе забранил крипто обмена и предлагането на нови валути, но засега не ограничава правото на хората да държат авоари в криптовалути. Институциите не трябва да предоставят услуги за спестяване или залог, базирани на криптовалута, нито да създават финансов продукт, свързан с дигиталните пари, се казва още в изявлението.

Тези ходове не са първите мерки на Пекин срещу цифровата валута. През 2017 г. Китай затвори местните си борси за криптовалути, задушавайки спекулативен пазар, който представляваше 90% от световната търговия с биткойни.

През юни 2019 г. Китайската народна банка излезе с изявление, в което се казваше, че ще блокира достъпа до всички местни и чуждестранни борси за криптовалути и уебсайтове за предлагане на монети.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Wi-Fi устройствата ще могат да ни следят и да събират данни от 2024 г. с новия 802.11bf стандарт