Турската крипто борса Thodex прекрати дейността си и нейният главен изпълнителен директор избяга от страната на фона на твърденията, че са откраднати стотици милиони долари.

Прокурор в Истанбул започна разследване, а полицията претърсва офисите на Thodex, съобщи държавната агенция Anadolu. Търговската платформа е „неспособна“ да продължи да работи, когато основателят и главен изпълнителен директор Фарук Фатих Озер е извън страната, се казва в писмено изявление на компанията по-рано в четвъртък.

Озер е деактивирал профилите си в социалните мрежи и се смята, че е избягал от Турция във вторник, посочва турската телевизия Хабертюрк. Няма информация за настоящото му местонахождение.

Не е отговорил и на множество обаждания до мобилния си телефон. Бедирхан Огуз Басибуюк, адвокатът на компанията, заяви, че не знае къде е Озер, но че планира да се върне едва след извършване на плащания към всички потребители.

Агенция Демирорен заяви, че той е избягал в Албания във вторник, публикувайки снимка на Озер на летището.

Главната прокуратура в Истанбул заяви, че разследва платформата за търговия с криптовалута Thodex след жалби от потребители, че нямат достъп до авоарите си.

На 16 април турската централна банка забрани използването на криптовалути за извършване на плащания. Съгласно указанията на банката криптовалутите не може да бъдат използвани нито за преки, нито за непреки плащания. Решението е мотивирано с евентуалните рискове и възможните загуби при подобни трансакции.

Турски криптовалутни търговци вече са внесли хиляди жалби срещу платформата за търговия, след като не успели да получат достъп до сметките си или да изтеглят парите си там.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Wi-Fi устройствата ще могат да ни следят и да събират данни от 2024 г. с новия 802.11bf стандарт