Предупреждаваме ви, че тази новина звучи като сюжет на холивудски екшън: Пентагонът обяви, че следи голямата аварирала китайска ракета, която се движи безконтролно и се очаква да навлезе в земната атмосфера този уикенд. Според говорител на американските военни ракетата на име Long March 5В ще се удари в планетата ни на 8 май.

Към момента точното място на удара не е известно и това ще продължи да бъде така буквално до часове преди повторното навлизане на космическия кораб в атмосферата.

Очаква се ракетата вероятно да падне някъде в Тихия океан в периода между 8 и 10 май. Тя бе носител на основния модул от новата космическа станция, която Китай иска да сглоби в околоземна орбита. Базата трябва да бъде завършена до края на 2022 г. и ще представлява единственият друг функционален космически хабитат освен МКС.

А по законите на физиката всичко, което отиде нагоре, трябва да падне надолу.

Подобна случка имаше през 2018 г., когато тогавашният опит на Китай за космическа станция безконтролно падна в океана близо до остров Таити. Морското дъно е последният дом на много космически апарати, макар че в същото време повече от 8000 неработещи сателита продължават да стоят в околоземна орбита – понякога с десетилетие. 

Снимка: CMS

Виж още: Над половин милион души желаят пламенно Tesla Cybertruck