Учените демонстрираха нов хуманоиден робот, който може да се движи с максимална скорост малко над 8 мили в час или точно 3,6 метра в секунда. Това го превръща в най-бързата машина от този вид, създадена досега, макар че тази скорост е постигната само с помощта на допълнителни обувки.

STAR1 е двукрак робот, построен от китайската компания Robot Era, който е висок 171 см и тежи 65 кг.

В промоционален видеоклип екипът изправя два робота STAR1 един срещу друг в пустинята Гоби в Северозападен Китай и дава на единия модел чифт маратонки, за да провери дали това ще го накара да тича по-бързо.

Задвижван от двигатели с висок въртящ момент и алгоритми с изкуствен интелект, обутият в обувки STAR1 се движеше по различни видове терени, включително пасища и чакъл, докато тича по асфалтирани пътища и земя, и поддържаше максималната си скорост в продължение на 34 минути.

Максималната скорост от 8 мили в час означава, че той надминава робота H1 на Unitree, който през март 2024 г. постави предишния рекорд за скорост на двукрак робот - 7,4 мили в час (3,3 м/сек). Въпреки че STAR1 е имал помощта на обувки, H1 технически не е тичал или бягал, тъй като и двата му крака не са напускали земята едновременно по време на придвижването.

STAR1 се захранва от хардуер с изкуствен интелект, който разполага с изчислителна мощ от 275 трилиона операции в секунда (TOPS), според уебсайта на Robot Era. Това е много повече от типичната изчислителна мощ на ИИ, която можете да намерите в много от най-добрите лаптопи, които варират между 45 и 55 TOPS. Роботът има и 12 степени на свобода, което се отнася до броя на ставите, които има, и обхвата на движенията, които може да извършва.

Снимка: Unsplash

Виж още: Този бюджетен ТВ производител ни изненада с доста адекватна... е-кола