По време на Китайската международна конференция за иновации при графена няколко компании и институции обсъдиха използването на технология, която трябва да замени съществуващите базирани на силиций чипове, създавайки специален национален консорциум за иновации в графена. Той има за цел да помогне за въвеждането на графен в производството на чипове, предлагайки десет пъти по-висока производителност в сравнение с тези, базирани на силиций.

С ограниченията на базираната на силиций полупроводникова технология, които се задават всяка година, компаниите измислят начини да произвеждат по-стабилна и по-ефективна технология в бъдеще.

Графенът има изключително богата подвижност на електрони поради повърхността, състояща се от малко количество примеси, разсейващи електроните. В сравнение с базираните на силиций чипове графенът предлага десет пъти по-висока производителност и ниска консумация на енергия. Chint Group, Shanghai Electric Cable Institute, Shanghai Graphene Industry Technology Functional Platform и много други институции ще работят заедно, за да въведат базирани на графен чипове в бъдеще.

Графенът се състои от отделен слой, разположен в шестоъгълна решетка от въглеродни атоми. Той е и двеста пъти по-здрав от стоманата, като способностите му са несравними с тези на силиция. В същото време топлинната и електрическата проводимост е по-добра от медта, което би било от съществено значение при разработването не само на полупроводникови чипове, но и на разсейване на топлината, създаването на ефективни батерии и др. И накрая графенът е лек, с размери по-малко от един милиграм на квадратен метър.

През 2010 г. IBM Corporation демонстрира графенови пластини с транзисторни честоти до 100 GHz. Компанията заяви, че могат да бъдат произведени чипове, за да предлагат транзисторни честоти между 500 и 1000 GHz, но тя не е произвела графенов чип за масово производство.

Все пак има надежда. Очаква се, че предвид големия брой компании, които изследват графена като заместител на силиций в полупроводникови чипове, пазарът, който TSMC и Samsung Electronics доминират, ако не и монополизират, ще бъде по-отворен за бизнеса и институциите да печелят от производството на такава технология.

Най-значимите ограничения на графена в полупроводниковите чипове са в разходите за производство и разработка. Базираните на графен чипове са сложни за производство и са много скъпи за създаване. Изминаха няколко години от въвеждането на теорията, но никой не е постигнал стабилно ниво, за да започне масово производство на графенови чипове за света.

Снимка: Unsplash

Виж още: Обикаляйте из Вселената с тази готина интерактивна карта