Руската космическа агенция разкри физически модел на това, как ще изглежда планираната руска космическа станция, което предполага, че плановете на Москва за изоставянето на Международната космическа станция (МКС) са напълно сериозни. 

Русия иска да намали зависимостта си от западните страни и да продължи напред сама или да си сътрудничи с партньори като Китай и Иран, след като от Запада й бяха наложени санкции заради нахлуването в Украйна.

В понеделник, по време на военнопромишлено изложение извън Москва, Роскосмос представи модел на космическата станция, наречена от руските държавни медии „Рос“. 

Юрий Борисов, когото президентът Владимир Путин назначи миналия месец за ръководител на Роскосмос, каза, че Русия ще напусне МКС след 2024 г. и работи за разработването на своя собствена орбитална станция.

Изстреляна през 1998 г., МКС е непрекъснато заета от ноември 2000 г. в рамките на ръководено от САЩ и Русия партньорство, което включва също Канада, Япония и 11 европейски държави.

NASA, която иска да запази МКС в експлоатация до 2030 г., казва, че все още не е получила официално потвърждение за планираното оттегляне на Русия и преди това е разбрала, че Москва ще продължи да участва до 2028 г.

Роскосмос заяви, че космическата станция ще бъде изстреляна на две фази, без да посочва дати. За първата фаза ще започне работа четиримодулна космическа станция. Това ще бъде последвано от още два модула и платформа за услуги, се казва в съобщението. Това би било достатъчно, когато бъде завършено, за да побере до четирима космонавти и научно оборудване.

Роскосмос каза, че станцията ще позволи на руските космонавти много по-широк изглед, чрез който да наблюдават Земята, отколкото сегашният им сегмент. Въпреки че съществуват проекти за някои от станциите, все още се работи по проектирането на други сегменти.

Руските държавни медии предполагат, че пускането на първия етап е планирано за 2025/26 г. и не по-късно от 2030 г. Стартирането на втория и последен етап е планирано за 2030-2035 г., се казва още в съобщението.

Космическата станция, както е замислена в момента, няма да има постоянно човешко присъствие, но ще има персонал два пъти годишно за продължителни периоди.

Снимка: Unsplash

Виж още: Москва се ядоса: ESA преустанови напълно сътрудничеството си с Русия