Изследователите от MIT работят върху нещо, което наистина променя живота: роботи за месене на тесто за пица. Не става въпрос само за приготвяне на пица, но може би някой ден в близко бъдеще бихте могли да имате един от най-модерните AI до момента, за да подготвите храната си вкъщи. Може ли един робот наистина да замени изключителното умение за въртене на пица на нашите собствени професионалисти?

Проектът, наречен DiffSkill, все още е в ранен етап. Както се отбелязва в доклада на MIT News, не е толкова лесно да научиш робот да работи с деформируем обект. Това е така, защото предметът винаги променя формата и консистенцията, така че невронната мрежа трябва да се адаптира в движение.

Точно сега на AI му отнема достатъчно време, за да научи непроменен курс, камо ли да продължи, докато задачата се променя пред него.

Разбира се, имаме автомобили, които се управляват самостоятелно и могат да се адаптират към околната среда, когато тя се променя, така че това не е напълно невъзможна задача. А и поне рискът, свързан с проектирането на робот, който просто реже и разточва тесто, е доста малък. Но все пак това е задача, която идва с доста препятствия.

Процесът включва два етапа: алгоритъмът на „учителя“ първо излага необходимите стъпки за задачата, преди моделът за машинно обучение на „ученика“ да превърне тези стъпки в реалност, научавайки абстрактно кога и как трябва да бъде предприета всяка стъпка.

Един автор на изследователския документ на DiffSkill на име Юнжу Ли обяснява, че „този ​​метод е по-близо до начина, по който ние като хора планираме нашите действия. Имаме планиране от по-високо ниво, което грубо ни казва кои са етапите и някои от междинните цели, които трябва да постигнем по пътя, и след това ги изпълняваме“.

Съавторът на проекта Синжъ Лин отбелязва: „Нашата рамка предоставя нов начин за роботите да придобият нови умения. След това тези умения могат да бъдат свързани, за да решават по-сложни задачи, които са извън възможностите на предишните роботизирани системи“.

По принцип не става въпрос за приготвяне на по-бърза пица. Целта на проекта е да се намали времето, необходимо на AI за научаване на сложни задачи, и изглежда в това той е успял. Но всеки, който някога е правил пица, знае, че има нещо повече от просто месене и овалване. Има известна доза любов и грижа, а изкуството да месите и въртите тесто до съвършенство е нещо, за което хората прекарват години в учене.

Снимка: antonioiacobelli

Виж още: Цифровата информация може би влияе мъничко на земната маса