Ако сте фенове на научнофантастичните филми като Battlestar Galactica и Star Wars, вече сте запознати с ховърбайковете или просто летящите велосипеди.

Да виждаш такива джаджи във филми, представящи футуристични и извънземни общества, е нормално. Но да ги видиш в реалния живот може да бъде умопомрачително, супер странно и какво ли още не.

Японският стартъп A.L.I. Technologies представи своя Xturismo миналия ноември на състезателна писта близо до Токио.

И тъй като едно изображение (или видео в този случай) говори повече от хиляди думи, погледнете сами по-долу.

В края на март компанията тества летящото превозно средство пред публика на живо в Япония. Можете да гледате кадри от процеса по-долу.

Първия път машината отлетя на няколко метра от земята за малко повече от минута - което не беше толкова впечатляващо. На 29 март обаче компанията направи много по-вълнуваща демонстрация, тествайки я пред хиляди хора в Sapporo Dome в Япония.

По принцип Xturismo е това, което се случва, когато поставите мотоциклет върху платформа за дрон. И това го прави VTOL, което означава машина с вертикално излитане и кацане. Колелото също е хибрид, който получава мощността си от конвенционален двигател и четири електрически мотора. То е способен да лети благодарение на набор от витла: две основни (където са били колелата) и четири вторични витла във всеки ъгъл, които действат като стабилизатори. Максималната скорост е 100 км/ч.

Xturismo се квалифицира като свръхлек самолет, което означава, че не е нужно да сте сертифициран пилот, за да управлявате.

Законно ли е за движение по пътищата?

Със сигурност не. Нито в Япония, нито където и да е по света.

Просто няма регулаторна рамка по отношение на този вид превозни средства, защото все още всъщност нямаме такива. И, разбира се, трудно е да си представим, че освен ако всички превозни средства не летяха, бихме могли да видим точно това, което небрежно се носи над нормалния трафик.

Снимка: Xturismo

Виж още: Вижте как изглежда отвътре заводът на Tesla Giga Berlin (ВИДЕО)