Компютрите се справят отлично с огромен обем от данни и сложни задачи, но досега никой от тях не беше способен да определи с точност какво е изобразено на някаква нарисувана с ръка рисунка. Това обаче вече е възможно, благодарение на изследователи от Брауновия университет и Техническия университет в Берлин. Учените разработват програма, която е способна в реален режим да идентифицира обекти на прости рисунки. Точността на разпознаване вече е 56 процента, но учените възнамеряват да постигнат разпознаване на минимум 73% от рисунките.

За да накарат машината да разпознава изображенията, изследователите първоначално съставили списък с най-често срещаните сюжети. За целта учените използвали базата LabelMe, съдържаща хиляди снимки. С нейна помощ те избрали често срещащите се обекти и ги разпределили в 250 категории. След това чрез Amazon Mechanical Turk били открити хора, способни да нарисуват обектите от всички категории. Получили се общо 20 000 рисунки.

Най-накрая била създадена и специална програма, която чрез алгоритъм анализира всяка рисунка и я съпоставя с наличната база от данни.

 

Тагове: