Откритият на повърхността на известната комета 67P/Чурюмов-Герасименко лед е на възраст, сравнима с тази на нашата собствена Слънчева система.

Учени, изследвали извлечените от кометата проби, са установили, че ледът е в кристално състояние, което говори за произход от мъглявина, предшестваща формирането на Слънчевата система. Това означава, че неговата възраст е приблизително 4.6 милиарда години. Данните са събрани от мисията на "Филе" и "Розета". Учените считат, че ледът се е образувал при температура между -378.4 и -369.4 градуса по Фаренхайт.

За да определят възрастта, учените от френския Национален център за научни изследвания са анализирали химикалите, намиращи се в леда, намерен на повърхността на кометата. Така събраните данни са сравнени с резултати от лабораторни експерименти. Количествата азот и аргон в леда карат учените да предположат, че той има кристална структура и вероятно е дошъл от много стара мъглявина. Тази теория се потвърждава и от приетото разбиране, че самата 67P/Чурюмов-Герасименко е възникнала след сблъсъка на две комети в самата зора на Слънчевата система.

Освен това учените са открили и следи от кислород на кометата, но все още нямат обяснение откъде може да се е появил там.

Виж още: Телескопът "Хъбъл" откри най-далечната галактика

Тагове: