Известният телескоп "Хъбъл" е установил съществуването на най-далечната известна до момента галактика.

Използвайки неговата камера с широк обхват, екип от университета "Йейл" и Университета на Калифорния е измерил точното разстояние до галактиката GN-z11, което възлиза на рекордните 13.4 милиарда светлинни години от нашата планета. Това я поставя с почти 200 милиона години по-близо до Големия взрив, отколкото се считаше първоначално, тъй като според учените нейната възраст вече е около 400 милиона години.

За да измери разстоянието, екипът е използвал т.нар. спектроскопичен метод, при който светлината се разделя на съставните ѝ цветове, за да се определи точното разсейване и съответно да се изчисли разстоянието на галактиката.

"Нашите наблюдения разкриват, че GN-z11 е дори още по-далеч, отколкото се предполагаше първоначално. На практика тя е на самия край на видимия от телескопа спектър", казват астрономите.

Това откритие ни позволява да надникнем още повече към ранните етапи на формирането на галактиката, тъй като сега виждаме GN-z11 във време, в което Вселената е на едва 3 процента от сегашната си възраст.

Виж още: Руснаци искат да превърнат свой сателит в най-яркия обект в нощното небе

Тагове: