Правителството на Япония взе решение страната да се присъедини към програмата на NASA за усвояване на Луната, която прeдвижда кацане на лунната повърхност през 2024 г. Решението ще бъде официално обявено да края на тази година.

НАСА съобщи, че новата ѝ лунна програма е получила названието Artemis. Тя ще има три етапа. Artemis 1 предвижда непилотиран полет на космическия кораб "Орион" около Луната и завръщането му на Земята, заплануван за втората половина на 2020 г. Artemis 2 си поставя за цел прелитане около естествения ни спътник с екипаж на борда през 2022 г. При мисията Artemis 3 астронавти ще кацнат на Луната през 2024 г.

Като част от съвместното сътрудничество Япония ще помогне на САЩ да построят лунна космическа станция край Луната. Токио ще осигури ключови компоненти като животоподдържаща система, климатици, батерии и др. Япония се надява, че по този начин ще затвърди имиджа си на технологичен лидер и ще заздрави отношенията си със САЩ. Не е ясно обаче дали тя ще участва в самото строителство заради високите разходи.

Този проект може да доближи човечеството на още една крачка от установяването на устойчиво присъствие на единствения ни естествен сателит, както и за евентуалното изпращане на хора на Марс.

Япония не е единствената държава, която ще помага на NASA; по-рано тази година Канада и Австралия също се включиха в проекта.  

Виж още: Най-добрите телевизори за филми и игри за 2019

Тагове: