NASA ще получи неочаквана помощ в опитите си да достигне Марс и Луната. Агенцията обяви, че е сключила споразумение с австралийското правителство, което да подпомогне ключови мисии в Космоса, включително и програмата Artemis за повторно кацане на Луната. Съгласно условията на партньорството NASA ще получи австралийска помощ от компании и университети, както и в области като роботика, автоматизация и др.

За петгодишния срок на сътрудничеството Австралия ще похарчи 150 милиона долара. Страната наскоро създаде собствена космическа агенция и съвместната работа с NASA ще позволи развитието на нови идеи на висококвалифицирани кадри в областта на космическите изследвания.

Все още предстои да разберем дали австралийската подкрепа ще помогне на NASA да изпрати космонавти на Луната до 2024 г. Кацането на хора на единствения естествен спътник на Земята за толкова кратък срок е амбициозна цел и NASA признава, че освен обективната нужда от ресурси и оборудване мисията носи и значителни рискове.

„Спазването на срока ще бъде трудно, но ще се опитаме да го постигнем“, казва заместник-администраторът на NASA Кен Бауър Сокс – и това може би ще стане с помощта на Австралия.

Виж още: Достатъчно мощен ли е телефонът ви, за да ви закара до Луната?

Тагове: