Project Artemis на NASA цели да изпрати хора на Луната за пръв или втори път – според това, кого попитате. Това е амбициозно начинание, което изисква огромни приготовления, и не всички от тях са свързани с високите технологии. Като например тоалетната. Космонавтите трябва да ги ползват в доста нетипична среда и сега NASA търси свежи идеи как да стане това.

Разбира се, космически тоалетни вече съществуват, включително на борда на МКС, но NASA иска следващото им поколение да бъде по-малко, по-ефикасно и да работи при лунна гравитация. Сегашните тоалетни са създадени само за микрогравитационна среда, т.е. безтегловност. Лунната гравитация е 1/6 от тази на Земята, така че телесните течности ще падат надолу, но по-бавно.  

Предложенията за дизайн на такава тоалетна NASA ще възнагради с фонд от 35 000 долара плюс вечната слава, че сте помогнали за създаването на лунна тоалетна.

При създаването на дизайна трябва да се имат предвид фактори като дамските нужди и различни болестни състояния. Така например NASA ще даде бонус точки за онези, които измислят торбички за повръщане, които не изискват космонавтите да слагат главата си в тоалетната.   

Снимки: HeroX

Виж още: Google Stadia е достъпна за почти всеки Android телефон

 

Тагове: