Астронавтите на NASA Боб Бенкен и Дъг Хърли все още са в добро настроение, след като лошото време отложи историческия старт на капсулата Crew Dragon на SpaceX до Международната космическа станция.

Те се качиха уверено на борда на космическия кораб, но само няколко минути преди излитането персоналът на NASA и SpaceX отложиха полета поради опасения за времето, което би могло да попречи на безопасното изстрелване на ракетата от космическия център „Кенеди“ на NASA във Флорида.

„Видяхме дъждовните капки по прозорците и просто преценихме, че бурята е твърде близо до стартовата площадка“, споделя Дъг Хърли.

„Разбираме, че всеки един от екипа вероятно е леко разочарован, но това е част от работата ни“, добавя той. „Всички бяха готови днес, както и корабът беше страхотен. Ще пробваме да излетим отново, мисля, че в събота.“

До момента, в който беше взето решението за отлагане на старта, Бенкен и Хърли бяха прекарали около 2.5 часа в капсулата. За астронавтите в Crew Dragon процесът на стартиране е дълъг, с много работа и чакане.

От Space X споделят, че процедурата в събота ще се развие по абсолютно същия начин.

Денят на астронавтите ще започне с питателно хапване пет часа преди старта. След това те ще облекат скафандрите, които ще ги предпазят при евентуален проблем, докато стартират. По време на първия опит за изстрелване основателят и изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск и администраторът на NASА Джим Бриденстийн посетиха съблекалнята на астронавтите, за да разговарят с тях.

Когато са готови, Бенкен и Хърли ще се насочат към стартовата площадка в специалните автомобили Tesla, като преди това ще се сбогуват със семействата си. После отново е ред на много проверки, преди да се качат в капсулата.

Инженерите на SpaceX ще заредят Crew Dragon с гориво, след като астронавтите вече са на борда. Бенкен и Хърли ще прекарат времето между качването в капсулата и разрешението за излитане, правейки комуникационни проверки и други подготвителни задачи.

Виж още: SpaceX отложи изстрелването на Crew Dragon

 

Тагове: