Международната космическа станция е отворена за бизнес. NASA обяви плана си да комерсиализира станцията, така че прочутият американски капитализъм да ускори комерсиалната икономика в околоземна орбита. NASA ще позволи на частни космически туристи да посещават МКС, както и на отделни компании да разработват, тестват и произвеждат там нови продукти.

Според агенцията, това ще ускори изследването на Космоса и ще го отвори за много бизнеси. Частните космонавти ще имат право на престой до 30 дни, през които да работят по нови комерсиални проекти. Така, може би не е далеч денят, когато ще видим произведени в Космоса продукти да се продават на Земята. NASA вече дори търси първите подобни предложения и уговаря предварителни тарифи.

Не е тайна, че NASA от отдавна иска да намали разходите си по поддръжката на МКС като комерсиализира станцията. Моментът сега изглежда особено подходящ за това, имайки предвид, че частни компании като SpaceX и Boeing вече правят опити за комерсиални космически полети. Най-богатият човек на Земята - Джеф Безос пък разкри желанието си един ден на Луната да има производствена дейност. Както пише самата NASA в своето съобщение, нейната дългосрочна цел е да се превърне в един от многото клиенти, закупуващи продукти и услуги от независима, комерсиална и свободна станция в околоземна орбита. 

Виж още: Робърт Дауни Джуниър пак ще спасява света, този път наистина