За да намалим увеличението на глобалната температура под 1.5 градуса, трябва все повече да разчитаме на възобновяема енергия, електрически коли и батерии. Но създаването на такава инфраструктура ще увеличи значително нуждата от метали като кобалт и литий. Ново проучване предупреждава, че скокът в търсенето на тези и други метали всъщност може да изчерпи резервите на планетата ни и да доведе до тежки проблеми за обществото и околната среда.

Ситуацията е особено тревожна при е-колите и батериите, защото тези индустрии са основните потребители на кобалт. Всеки един е-автомобил се нуждае от пет до десет кг кобалт за своите литиево-йонни батерии. Почти 60 процента от кобалтa на света идва от Демократична Република Конго, където детският труд в мините вече е широко разпространен.

За проучването си учените са разгледали 14 метала, използвани батерии, соларни панели  и вятърни турбини. По техни оценки преминаването към 100 процента възобновяема енергия ще увеличи търсенето на литий и никел съответно с 280 и 136 процента.  Този скок в търсенето ще засили добивната дейност в държави с минимални закони за опазване на околната среда и безопасността на труд.

Според учените намаляването на глобалното търсене ще става най-вече чрез рециклиране. Необходимо е да бъдат разработени затворени системи, при които голямата част от произведените продукти се рециклират когато излязат от употреба.