От 2001 г. насам Русия е изпратила само седем туристи в Космоса, но скоро тази бройка ще се увеличи. Космическата агенция „Роскосмос“ е сключила договор със Space Adventures, за да изпрати двама „участници в космически полети“ (разбирайте туристи) в Международната космическа станция в края на 2021 г. Те ще летят на борда на познатия ни кораб „Союз“, а пътуването ще бъде с „кратка продължителност“.

 Имената на избраниците засега се пазят в анонимност, но спокойно можем да предположим, че имат големи банкови сметки.

 „Роскосмос“ не крие мотивите зад това начинание. Космическите туристи ще дадат нужната финансова инжекция на космическата индустрия на Русия, включително и за финансирането на бъдещи летателни средства като „Союз“. Публичността около събитието е само бонус – в крайна сметка целта е да се осигури финансиране за следващите мисии.

Въпреки това в далечната 2021 г. полетът ще бъде извършен при различни обстоятелства. Тогава космическият туризъм няма да бъде такава новост, каквато е сега - компании като Virgin Galactic целят да изведат туристи в Космоса преди това. Тогава това може да бъде просто един полет сред многото, а не безпрецедентна инициатива.