След като пенсионира костюма си на летящ супергерой, Робърт Дауни Джуниър се насочва към ново предизвикателство, което е не по-малко сериозно от борбата със суперзлодеите. Той се появи на сцената на конференцията Re:MARS на Amazon, за да говори за бъдещето на околната среда на нашата планета. Актьорът обяви, че стартира нова фондация, която ще използва достиженията на роботиката и нанотехнологиите, за да почисти Земята. Наречена Footprint Coalition, тя ще заработи от април 2020 г. със задачата да почисти нашия дом през следващото десетилетие.

Робърт Дауни Джуниър беше в Лас Вегас, за да открие конференцията, зад чието съкращение се крият думите Machine learning, Automation, Robotics and Space. Той не обясни как точно фондацията ще постигне тези цели и с кого ще си партнира. На събитието той говори преди всичко за ползите от изкуствения интелект – тема, с която той е относително запознат, имайки предвид че наскоро беше водещ на документален филм по въпроса.

Към момента сайтът на фондацията е празен и приканва посетителите да се регистрират, за да научат следващите стъпки в това „пътуване в околната среда“. Робърт Дауни Джуниър е поредната известна личност със собствена зелена фондация, следвайки примера на Леонардо ди Каприо, Марк Ръфало и Мат Деймън. 

Виж още: Откриха извънземна органична материя на възраст 3 милиарда години