Огромно проучване, което ще продължи да разглежда въпроса през следващите две години, съобщава, че няма сериозни последици за здравето, свързани с поставянето на mRNA ваксини срещу COVID-19. Изводът се основава на анализ на данни за повече от 6 милиона пациенти, които са получили иРНК ваксина срещу COVID-19, като изследователите наричат ​​данните „успокояващи“.

Изследването идва от учени от Kaiser Permanente и Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Въпреки че изследванията ще продължат още две години, учените публикуваха своите констатации досега, като докладват, че анализът на здравните данни за 6.2 милиона ваксинирани хора не разкрива сериозни последици за здравето от ваксините.

Проучването се фокусира специално върху ваксините с mRNA, като извлича данни от досиетата на пациентите от региони, където работи Kaiser Permanente. Констатациите се основават на данни от декември 2020 г. до 26 юни 2021 г.; те трябва да помогнат да се успокоят лицата, колебаещи се за ваксината, и такива, които са се страхували от ваксината поради масовата дезинформация.

Изследователите се фокусираха върху 23 възможни последици за здравето, които могат да настъпят след ваксинацията, включително неща като гърчове, сърдечносъдови проблеми, парализа на Бел, синдром на многосистемно възпаление и др. Изследователите също така не пропускат да отбележат, наред с други неща, дали тези здравословни проблеми са започнали преди или след като пациентът е получил ваксината си срещу COVID-19.

Работата включва установяване на „сигнален“ праг и чрез статистически анализ се определя дали някой от здравните инциденти го е надвишил. Нито една от възможните последици за здравето не достига до този праг. Изследователите подробно описват случаите на потвърден перикардит и миокардит при млади хора, като отбелязват 34 случая, които включват пациенти на възраст от 12 до 39 години.

Въз основа на данните изследователите съобщават, че съществува риск от 6.3 нови случая на миокардит за всеки милион дози ваксина през първата седмица след ваксинацията. Проучването отбелязва, че рискът от развитие на миокардит при COVID-19 е много по-голям от риска от ваксините, които предпазват от него.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот