Централизираното хранилище на здравни досиета на COVID-19, изградено миналата година, започва да показва резултати, започвайки с нов доклад, публикуван вчера. Хранилището е най-големият набор от записи за COVID-19 до момента и е създадено от екип от изследователи и експерти по данни миналата година, за да помогне за осмислянето и разучаването на коронавируса.

Изследването, публикувано в списанието JAMA Network Open, разглежда рисковите фактори за тежки случаи на COVID-19 и проследява прогресията на заболяването с течение на времето. Авторите са изградили модели за машинно обучение, за да предскажат кои хоспитализирани пациенти ще развият тежко заболяване въз основа на информация, събрана през първия им ден в болница.

Използването на централизираната база данни, наречена National COVID Cohort Collaborative Data Enclave, означава, че изследователският екип е успял да включи стотици хиляди записи на пациенти в своя анализ. В изследването са използвани данни от 34 медицински центъра и са включени над 1 милион възрастни - 174 568 с положителен тест за COVID-19 и 1 133 848 с отрицателен резултат. Той включва профили, простиращи се от януари 2020 г. до декември 2020 г.

Анализът показва как лечението на COVID-19 се е променило през 2020 г., тъй като лекарите са опитали нови лечения и са натрупали повече опит със състоянието на болните. Процентът на пациентите, лекувани с лекарството за борба с маларията хидроксихлорохин, което беше популяризирано от бившия президент Доналд Тръмп, преди да се окаже неефективно, спадна до почти нула до май 2020 г. Употребата на стероида дексаметазон се увеличи през юни след проучвания показали, че може да подобри процента на оцеляване.

Анализът също така потвърди, че процентът на преживяемост при пациенти с COVID-19 се е подобрил през 2020 г. През март и април 16% от хората, приети в болницата с COVID-19, са починали. През септември и октомври това спадна до малко под 9 процента.

Хората, които са имали по-висок сърдечен ритъм, честота на дишане и температури, когато са пристигнали в болницата, са по-склонни да се нуждаят от драстични интервенции като вентилация. Също така е по-вероятно да умрат. Ненормалният брой на белите кръвни телца, възпалението, кръвната киселинност и бъбречната функция също са свързани с по-тежки случаи. Изследователският екип е изградил модели за машинно обучение, използвайки тези и други елементи от данни, които могат да предскажат кои пациенти ще се разболеят сериозно. Моделите в крайна сметка могат да бъдат използвани като основа за инструменти за вземане на решения с допълнително тестване, пишат авторите.

Снимка: The Verge

Виж още: Windows 11 ще изисква всички лаптопи да имат висококачествена камера