Най-новият суперкомпютър на света може да разреши някои от най-важните въпроси, които занимават астрофизиците. Националният научно-изчислителен център на САЩ обяви, че ще създаде машина на име Perlmutter, която ще бъде един от най-бързите суперкомпютри с изкуствен интелект, а нейната първа задача е също толкова амбициозна – да създаде най-голямата триизмерна карта на обозримата вселена с цел изследване на тъмната енергия и разширяването на космическото пространство.

Машината ще обработва данни от Dark Energy Spectroscopic Instrument, с които ще снабдява обсерваториите с информация, давайки им насоки къде да насочат обективите си. Perlmutter ще може да обработва десетки галактики всяка нощ.

Първоначалната версия на машината ще има 1536 възела, всеки от които разполага с 64-ядрен процесор Epyc 7763 и четири графични чипа Nvidia A100. Резултатът от всичко това е система с почти четири екзафлопа мощност и 35 петабайта сторидж. Според създателите на компютъра Perlmutter може да обработи едногодишни наблюдения само за няколко дни вместо за седмици и месеци.

Освен това компютърът ще изследва техники за чиста енергия като биогорива. По-късно през годината машината ще получи ъпгрейд на конфигурацията.

Снимка: Nvidia

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот