Представете си, че един ден цивилизацията на бъдещето се опита да открие някакви доказателства за нашия дигитален живот. И не успее - няма Buzzfeed, няма Slack, няма GitHub. Нищо.

Всъщност това е една съвсем реална възможност, тъй като сегашните средства за съхранение на голямото ни дигитално минало съществуват само виртуално, не са особено ефективни и са прекалено малки по обем, за да се справят с огромните масиви от данни, които генерираме.

Microsoft обаче има идея как да промени това. Компанията получи цели 10 милиона олигонуклеотидни ДНК молекули от Twist Bioscience, за да започне тестове за използването им като дълготрайно и сигурно решение за съхранение на информация. Подобно на компютрите, ДНК молекулите кодират информацията в малки обеми и дългите поредици от ДНК съдържат последователни масиви от данни, които представляват определена информация. За разлика от сегашните електронни системи обаче, които гълтат много енергия и са ненадеждни, ДНК молекулите могат да се четат и след хиляди години и са изключително компактни.

Според Twist Bioscience цялата дигитална информация, която съществува в момента, ще може да се съхрани в по-малко от 20 грама ДНК. Днес четенето на ДНК вече е евтино и съществуват инструменти за писане на инструкции, които не надхвърлят 1000 долара.

Виж още: Първото генно подмладяване вече е факт

Тагове: