Microsoft разработва свой собствен чип за изкуствен интелект с кодово име Athena, който ще захранва технологията зад чатботове с изкуствен интелект като ChatGPT, съобщи The Information, позовавайки се на двама души, запознати с въпроса.

Компанията, която беше ранен поддръжник на OpenAI, собственик на ChatGPT, работи по чипа от 2019 г. и той се тества от малка група служители на Microsoft и OpenAI, се казва още в съобщението.

Според доклада чиповете ще се използват за обучение на големи езикови модели и за подпомагане на изводите - и двете необходими на генеративния ИИ като този, използван в ChatGPT, за обработване на огромни количества данни, разпознаване на модели и създаване на нови изходи за имитиране на човешки разговор.

Microsoft се надява, че чипът ще работи по-добре от този, който в момента купува от други доставчици, като по този начин ще спести време и пари за скъпоструващите си усилия в областта на изкуствения интелект. Други големи технологични компании, сред които Amazon и Google, също произвеждат свои собствени чипове за ИИ, но засега производителят на графични ускорители Nvidia доминира на пазара. 

В доклада се казва, че Microsoft ускорява внедряването след успеха на ChatGPT. По-рано тази година производителят на Windows пусна своя собствена търсачка с изкуствен интелект, Bing AI, възползвайки се от партньорството си с OpenAI и опитвайки се да завземе пазарен дял от Google.

Снимка: Unsplash

Виж още: На кого ще заложи Samsung – на Google Search или новия AI Bing?