Хората в сегашната ни форма съществуват от около няколкостотин хиляди години, което изглежда като немислимо дълго в сравнение с продължителността на живота на един човек. Но още по-умопомрачителен е фактът, че много преди да се появим, могъщият Тиранозавър рекс е управлявал планетата ни повече от 10 пъти по-дълго.

Сега ново проучване се опитва да изчисли колко точно от ужасяващите изправени гущери може да са стъпквали всичко по пътя си по Земята в продължение на няколко милиона години. Резултатът: вероятно около 2.5 милиарда общо, но броят всъщност може да достигне 42 милиарда.

Това високо число вероятно е по-малко от половината от общия брой на хората, които някога са живели, но все още представлява много огромни, гладни праисторически хищници, особено когато вземем предвид каква сравнително рядка находка са фосилите на T.rex за палеонтолозите.

„Днес в музеите има около 32 относително добре запазени възрастни T.rex екземпляра“, казва в изявление Чарлз Маршал, директор на Калифорнийския музей на палеонтологията. „От всички възрастни, които някога са живели, това означава, че имаме около един на 80 милиона от тях.“

Маршал ръководи изследването, публикувано в последния брой на списание Science, което подава известни данни за изчезналите животни в компютърни симулации, за да направи по същество предположения за общия им брой.

Милиарди извисяващи се хищници, живеещи в продължение на няколко милиона години, все още е много по-ниска гъстота на населението от тази на хората днес, разбира се. Изследването изчислява, че общата популация на T.rex към даден момент вероятно е била около 20 000 възрастни. Явно нищо в сравнение с близо 8 милиарда човеци, настанили се почти неканени на върха на хранителната верига.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Тези Android и iOS приложения бъркат дълбоко в джобовете ни без знанието ни