Ключът към добрата памет се оказва на много лесно място – в доста популярната билка розмарин. Учени от университета Нортъмбрия  в Нюкасъл, Англия, са представили свое изследване на ежегодната конференция на British psychological Society, проведена в Харогейт. С него те са доказали, че миризмата на есенция, извлечена от розмарин увеличава способността на хората да помнят събития и сложни задачи.

 

Учените са накарали 66 човека да влязат в 2 различни стаи (по избор на участниците). Едната стая е била ароматизирана с розмарин, а другата – не. Впоследствие участниците са тествани и тяхната памет е проверена чрез задачи, някои от тях свързани с намирането на скрити предмети. Установено е, че хората, които са прекарали време в стаята с аромата на билката, се справят по-добре със задачите, тестващи паметта.

 

Според доктор Марк Мос, най-важните функции на паметта са да помним задачи и ситуации, които още не са се случили, а трябва да се случат в бъдеще, както и да запомняме повече от 2 комплексни задачи едновременно.  Предишни изследвания вече са показали връзка между вдишването на миризмата на розмарин и силата на паметта.