Китай ще изпрати мисия до Марс през юли, която ще включва орбитална сонда за изследване на Червената планета и дистанционно управляван марсоход за проучване на повърхността. Това лято се очаква и американска мисия до Марс, а причината е, че поради орбитите на Земята и Марс около Слънцето към този момент това ще бъде оптималното време за пътуване.

Новата мисия до Марс ще бъде първата за Китай, докато NASA вече има четири изпратени марсохода. Петата американска мисия, наречена Perseverance, е предвидена за по-късно тази година и трябва да достигне Марс през февруари 2021 г.

Китай предвижда поредица от проекти, за да разшири своето космическо присъствие, сред които и собствена космическа станция в околоземна орбита през 2022 г. Наскоро Пекин тества и нов космически кораб, чиято крайна цел е да превозва китайски астронавти до Луната.

Всичко това поставя огромно напрежение върху NASA в момент, когато агенцията се надява да си върне възможността за космически полети с екипаж. Припомняме, че тази сряда ще се проведе първият полет на капсулата Crew Dragon на SpaceХ.

Виж още: Второто поколение Google Stadia вече е в ръцете на разработчиците

 

Тагове: