Учени от Google и Научния институт Janelia в щата Вирджиния публикуваха най-голямата карта във висока резолюция на мозъчните центрове и свързаност в животно. Това е триизмерен модел, който проследява 20 милиона синапса, свързващи 25 хиляди неврона в мозъка на плодовата мушица.

Моделът е важна стъпка в опитите чрез подробна образна техника да се маркират физическите връзки в мозъка. Така изготвената карта покрива 1/3 от мозъка на мушицата. До момента само един-единствен организъм – вид червей – има подробно изготвена карта на мозъка по този начин.        

Поддръжниците на тази техника твърдят, че тя помага свързването на физически части от мозъка със специфично поведение, което е ключово за неврологията. Критиците обаче посочват, че все още няма никакви важни открития в областта, както и че ресурсите и деликатните усилия за създаването на невронна карта могат да се използват с по-голяма полза другаде.

Освен това мозъкът на плодовата мушица съдържа 100 хиляди неврона, докато човешкият има около 86 милиарда. Това показва, че все още сме доста далеч от създаването на пълна невронна карта на човека. За изготвянето на сегашната карта са отишли две години и стотици хиляди часове, а за потвърждаването на всеки един от маршрутите са използвани шлемове за виртуална реалност и специален 3D софтуер за редактиране. 


Виж още: 5 начина да подобрим продуктивността си, доказани от науката   

Тагове: