Водещият учен на спорната програма за "генно редактирани" бебета е осъден на три години затвор за незаконна медицинска практика.

Хъ Цзянкуей също е глобен и с 3 милиона юана (430 000 щатски долара). Други двама учени получиха по-леки присъди и глоби.

През ноември 2018 г. Хъ Цзянкуей съобщи, че е използвал технология за генно редактиране, за да промени гените на ембриони на две близначки. Така те станали устойчиви на ХИВ вируса. Подобни експерименти обаче са забранени в страни като САЩ именно защото ДНК промените могат да бъдат предадени на поколенията, а и съществува риск да бъдат засегнати други гени.

Съдът отбелязва, че способът за генно редактиране не е бил проверен за безопасност и ефективност и че екипът е фалшифицирал документи, за да убеди пациентите да участват. Изглежда, че на тях им е било казано, че ще участват в изпитание на ваксина за СПИН, а не генетични модификации. Скоро след като резултатите от опитите бяха огласени, експерти ги заклеймиха като противоречиви и неморални. Малко след това китайските власти започнаха разследване и задържаха Хъ.

Виж още: LG с уникално решение за домашно производство на зеленчуци и билки

Тагове: