Учени се оказаха тотално изненадани, след като откриха cлънчева система на 30 светлинни години от Земята, която опровергава настоящото разбиране за формирането на планети. В случая голяма планета, подобна на Юпитер, обиколя в орбита малка звезда, известна като червено джудже.

Звездите като цяло са много по-големи дори от най-големите планети, които ги обикалят. Но в този случай звездата и планетата не са много различни по размер, казват изследователите.

Звездата, наречена GJ 3512, е около 12 на сто от размера на нашето Слънце, докато планетата, която я обикаля, има маса от поне около половината от Юпитер - най-голямата планета на нашата Слънчева система.

"Да, това е абсолютна изненада", казва астрофизикът Хуан Карлос Моралес от Института за космически изследвания на Каталония към Института за космически науки в Испания, който ръководи изследванията, публикувани в списание Science.

"Откритието беше изненадващо, защото теоретичните модели на формиране предполагат, че звездите с ниска маса обикновено обитават малки планети, подобни на Земята или още по-малки като Нептун. В този случай открихме газова гигантска планета, подобна на Юпитер около много малка звезда", добавя Моралес.

Планетата, която като Юпитер е съставена главно от газ, е открита с помощта на телескоп в обсерваторията Калар Алто в Испания. Тя обикаля около звездата си по много елиптична орбита с продължителност 204 дни.

Червените джуджета са малки и със сравнително ниски повърхностни температури. GJ 3512 е не само много по-малка от нашето Слънце, тя е донякъде сравнима по размер с много голяма планета, като е само с около 35% по-голяма от Юпитер.

"Те излъчват по-малко енергия, така че са по-слаби от Слънцето, а повърхностната им температура е доста хладна, приблизително под 3800 градуса Келвин (3527 градуса по Целзий). Ето защо те имат червеникав цвят", казва д-р Моралес.

Има данни за втора планета, която в момента обикаля около звездата, докато трета планета може би е била изхвърлена от звездната система в миналото, обяснявайки елиптичната орбита на подобна на Юпитер планета.

Планетите са родени от един и същи диск на междузвезден газ и прах, който произвежда звездата, около която орбитират.

При водещия модел за планетарно образуване, наречен модел на "нарастване на ядрото", обект първоначално се образува от твърди частици в диска, а гравитационното притегляне на тази ембрионална планета позволява да възникне атмосфера от заобикалящия газ.

В случая конкурентен модел, наречен модел на гравитационна нестабилност, може да обясни тази необичайна система.

Виж още: Тръмп: Луната е скучна, давайте към Марс!

 

Тагове: