Роботизираните коли и личните джетпакове може би са още далеч, но поне можете да отидете на сайта за групово финансиране Kickstarter още сега и да поръчате своя собствен щит за невидимост.

Щитът за невидимост 2.0 може и да не дарява истинска невидимост, но според създателите му е убедителен трик. Някой, който го гледа директно отпред, ще получи илюзията, че вижда точно през него, независимо от разстоянието, въпреки че зрителите все пак могат да видят слаб контур и размазване.

Ето и научната част. С помощта на т.нар. лещовидна леща щитът е конструиран така, че светлината от фона (независимо дали е океан, бетонен паркинг или тухлена стена) се насочва към зрителя. От друга страна, светлината от обект, намиращ се непосредствено зад центъра на щита, се пречупва в посока от зрителя.

На практика светлината, хвърлена от фона, маскира всякаква светлина точно зад щита, стига зрителят да е на правилното място. Според изобретателите той работи най-добре при еднороден фон и при слаба светлина или облачност, така че приложенията му далеч не са неограничени.

Заслужава да се отбележи също, че ефектът на невидимост действа и в двете посоки. Ако се криете зад щита и искате да видите нещо от другата страна, трябва да подадете глава отгоре или отстрани, което може да издаде местоположението ви.

Това все пак дава възможност за много творчески приложения на такъв предмет. Собствениците на първото поколение на щита го използват, за да правят магически трикове и шеги, да останат незабелязани, когато играят пейнтбол, и - може би най-полезното от всичко - да останат незабелязани, докато наблюдават дивата природа.

Стъпка напред в сравнение с оригиналния щит за невидимост, който стартира в Kickstarter през март 2022 г., моделите 2.0 се предлагат в по-големи размери - достатъчно големи, за да скрият няколко души - и са по-лесни за транспортиране, преместване и изправяне.

Но щитовете все още са обемисти, а не съвсем като наметалото, което може да си представите да преметнете през раменете си в даден момент. Най-големият размер е Мегащитът, който е висок 183 см и очевидно поставянето му отнема на няколко души около 15 минути. В другия край на скалата е Мини, висок само около 30 на 20 см, който можете да използвате, за да скриете по-малки предмети (но не и себе си).

Изработен от висококачествен поликарбонат, щитът е напълно водоустойчив и напълно рециклируем и не се нуждае от източник на захранване - просто следвайте предоставените инструкции, за да поставите щита на мястото му.

Това е много умна част от оптичното инженерство, особено като се има предвид, че е свободно стоящ щит, който не изисква захранване или специално осветление, и ни кара да мислим, че един ден може да видим истинско наметало за невидимост (дори ако законите на физиката казват, че това е невъзможно).

Снимка: Unsplash/Invisibility Shield Co.

Виж още: SanDisk ще пусне първата в света SD карта с капацитет 4 TB през 2025 г.