Може би сте забелязали, още когато сте започнали да изучавате магнитите в училище, че не задвижваме превозните средства, като прикрепяме магнит към предната им част и ги задвижваме напред с втори магнит, който е точно пред тях. Вместо това продължаваме да задвижваме автомобилите си с помощта на електричество и гориво.

Това ви говори за едно от двете неща: или има много сериозна причина камионът с магнит да не работи, или вие сте първият човек на Земята, на когото е хрумнала идеята да постави голям магнит на пикапа си и сте на път да промените света.

От време на време хората си мислят (или най-вероятно се шегуват), че са във втория случай.

Както вероятно виждате от своеобразната инсталация, автомобилът няма да работи на практика. Ако това се случи, ще си имате вечна машина, което не се отхвърля от законите на физиката. Ако искате да видите магнитния автомобил в действие, той, разбира се, е бил предназначен за научни демонстрации.

Както мнозина отбелязват, единствената голяма причина, поради която магнитната кола не работи, са досадните и скучни закони на физиката. По-конкретно законът, според който един обект в покой ще остане в покой, освен ако върху него не действа външна сила, известен още като Първи закон за движението на Нютон; и законът, според който, когато един обект упражнява сила върху втори обект, вторият обект упражнява равна и противоположна сила върху първия - също толкова успешен (но не противоположен) Трети закон за движението на Нютон.

Ключовата част тук е външна сила. Магнитът, въпреки че виси пред автомобила като морков пред магаре, все още е част от същата система като автомобила, прикрепен с щанга и/или въже. Те не прилагат никаква сила към никакъв външен обект, привличат се само един към друг и се анулират и така остават неподвижни като вашия автомобил.

Ако ви е трудно да го проумеете, представете си друг вид сила. Разтягането на гигантска гумена лента пред автомобила също е притегателна сила, която би задвижила автомобила напред, ако вие вървите пред теглещия го автомобил. Но не бихте очаквали, че ще можете да вземете същата голяма гумена лента, да се наведете през люка на колата, да я опънете пред себе си и пак да бъдете задвижвани от нея напред.

Ако все още не сте убедени, следващия път когато колата ви се повреди, опитайте да я бутнете изцяло отвътре.

Снимка: Unsplash

Виж още: Вече е разработена камерата, която трябва да промени изцяло облика на iPhone