Намирате се във фитнес залата и тренировката ви е към края си. Завършвате на стационарния велосипед, качвате се на него и започвате да въртите педалите, мечтаейки какво ще приготвите за вечеря... но после поглеждате часовника. Карате колело от по-дълго време, нали? Според ново проучване времето наистина се движи по-бавно, когато спортуваме.

Нещо толкова всекидневно като начина, по който усещаме как минава времето, все още е научна загадка. Много учени изследват тези въпроси - съвсем наскоро едно проучване хвърли съмнение върху идеята, че имаме универсален вътрешен часовник, като показа, че промяната на начина, по който изглежда едно изображение, може да промени възприятието за време на някого, докато го наблюдава.

Самият Айнщайн използва тази концепция, за да обясни теорията си за относителността по начин, който повечето хора могат да разберат интуитивно: "Когато един мъж седи с красиво момиче в продължение на един час, това му се струва като една минута. Но нека седне върху гореща печка за минута - и тя е по-дълга от всеки час. Това е относителността".

Сега ново проучване изследва този ефект при 33 души, докато те тренират на стационарен велоергометър. На екрана се прожектираше виртуално трасе с дължина 4 км, а участниците бяха инструктирани да се опитат да преминат трасето възможно най-бързо. След първоначалното "запознаване" те се върнали, за да изпробват трасето при три различни условия в произволен ред:

Самостоятелно, при което на трасето се виждаше само собственият им виртуален аватар.
Пасивен опонент, при който друг аватар също е на трасето, но не се състезава директно с тях.
Активен опонент, когато участникът е инструктиран да се състезава с другия аватар на екрана и да се опита да завърши курса пръв.

Преди, по време на и след опита участниците бяха помолени да преценят кога е изминал 30-секунден интервал. Не им е била предоставяна никаква цифрова информация за сърдечния им ритъм или за представянето им по време на колоездачните опити, за да не пречи на тази задача.

Сравняването на резултатите по време на колоездачните изпитания с тези преди и след тях показа, че времето е текло "по-бавно" за участниците, докато са били в средата на тренировката си. Ако това не е аргумент срещу записването на час по спининг, не знаем какво е.

Интересно е, че различните експериментални условия не оказват съществено влияние. Независимо дали са се състезавали с противник, или са карали самостоятелно, участниците са възприемали времето с около 9% по-бавно, което означава, че вътрешната им представа за времето е била малко по-напред от часовника.

Това е малко проучване, в което са участвали само 33 души, които вече са били физически активни. Това ограничава възможността за обобщаване на резултатите, както обяснява в изявление съавторът на изследването професор Андрю Едуардс от университета Кентърбъри:

"Въпреки че участниците не са били професионални колоездачи, те са били в добра физическа форма, което не се отнася за всички. Извадката от 33 души предлага интригуващ първи поглед върху това как може да се изкриви нашето възприятие за време - и може би подсказка как да преминем на следващо ниво, докато тренираме".

"Нашите открития имат важно значение за избора на здравословни упражнения, за нивата на удоволствие, а също и за това как да използваме тази информация, за да оптимизираме постиженията си."

Снимка: Unsplash

Виж още: Apple работи по свой езиков модел за локално ползване директно в телефона ви