Група европейски държави обединиха усилията си, за да започнат изграждането на Европейския космически телескоп (ЕКТ) - най-големия по рода си телескоп, изграждан някога на континента.

Тази седмица девет научноизследователски институции от участващите държави (Чехия, Германия, Словакия, Испания, Швеция, Швейцария и Обединеното кралство) учредиха Фондация EST, която се ангажира да ръководи проекта в следващата фаза на развитие.

Новият орган ще се погрижи и за създаването на Консорциум за европейска научноизследователска инфраструктура (ERIC) - юридическото лице, което ще отговаря за надзора на всички аспекти на изграждането и експлоатацията на телескопа.

ЕКТ е слънчев телескоп с голяма апертура и 4.2-метрово основно огледало. Той е проектиран така, че да спомогне за задълбочаване на разбирането ни за Слънцето чрез наблюдение на магнитните му полета в безпрецедентни детайли.

По-конкретно телескопът ще може да изследва магнитното и динамичното свързване на слънчевата атмосфера, като в същото време ще улови взаимодействията между различните атмосферни слоеве на Слънцето. Освен това той ще позволи едновременни наблюдения в няколко дължини на вълната, което ще позволи по-висока ефективност от всеки съществуващ слънчев телескоп.

По този начин се очаква ЕКТ да даде безценни сведения за механизмите, които стоят зад слънчевите изригвания и изхвърлянията на коронална маса. Тези явления определят така нареченото "космическо време", което влияе върху ефективността на технологии, като спътниковата навигация, работата на електропреносната мрежа и радиоразпръскването.

"ЕКТ ще бъде най-големият наземен слънчев телескоп, изграден в Европа, и ще задържи европейските си партньори в челните редици на научните изследвания в областта на слънчевата физика", заяви Робертус фон Фай-Зибенбурген, професор в университета в Шефилд, една от участващите институции.

Създаването на фондация EST следва неотдавнашното приключване на предварителната фаза на проектиране на телескопа, която беше финансирана от програмата "Хоризонт 2020". След приблизително шестгодишен период на изграждане Европейският космически телескоп ще започне да функционира през 2028 - 2029 г. Той ще бъде изграден в обсерваторията Roque de los Muchachos, разположена в Ла Палма, Испания.

Снимка: ESA

Виж още: Защо популярността на ChatGPT намалява?

 

Тагове: