Създателите на кубчето на Рубик отбелязаха 50-годишнината от създаването на емблематичната играчка пъзел в малък мащаб. Благодарение на сътрудничеството с японските Megahouse и Iriso Precision Company дизайнерите завършиха това, което сега е официален носител на Рекорда на Гинес за „най-малкия въртящ се куб на пъзел“. Но дори и с широчина само 0.5 см, миниатюрният Рубик е напълно функционален - въпреки че вероятно ще ви е трудно да боравите с устройство, което е широко колкото три оризови зърна.

За да сглобят най-новата версия на културната играчка, инженерите разчитат на комбинация от прецизно настроени машини и човешки талант. Първо, в основата на миникубчето на Рубик стои така нареченото „микрорязане“. По време на този процес отделни части с размер едва 0.0001 мм (много по-тънки от човешки косъм) се гравират внимателно от метал, като дизайнерите следят внимателно и за фините влияния на налягането, температурата и вибрациите.

Тогава майсторите трябва да разчитат на данни и на мисловния си образ на крайния продукт, вместо да се съсредоточат върху процеса и да го наблюдават пряко. Оттук нататък отделните блокове с ширина само 0.16 см (0.062 инча) се монтират заедно на ръка, за да се образува окончателната рекордна версия на играчката. За да стигне още по-далеч, екипът добавя цветове към всяка страна на кубчето, както и гравира миниатюрно лого на кубчето на Рубик върху едно от централните блокчета. Името е толкова малко, че е почти невидимо с просто око.

„Най-трудната част от процеса на създаване на този дизайн беше да се разбере как да се регулират пролуките между частите“, казва един от дизайнерите във видеоклипа за обявяване на пъзела, преведен на английски език в YouTube.

Всяко от кубчетата на Рубик от лимитираната серия пристига в (много) по-голяма алуминиева кутия, която прилича на малка витрина за трофеи със серийния номер на отделната играчка. Ако някой от гларусите наистина е посветен на това, то очевидно най-добрият вариант е да разчита на пинсета, за да завърти внимателно и да довърши пъзела. Подобна прецизност вероятно означава, че е малко вероятно някой скоро да постави рекорд за скорост.

Този малък експеримент обаче има значителна цена. Миникубовете се продават на дребно за 777 777 йени всеки, или приблизително 5250 долара. Като се има предвид, че в момента стандартният модел струва на купувачите само 7.99 долара, той вероятно ще се хареса на много специфична ниша колекционери на играчки.

Снимка: Unsplash/Megahouse

Виж още: Квантови физици откриха „отрицателно време“ в странен експеримент