Международната космическа станция трябваше да се сдобие с първия си допълнителен модул под формата на отделно помещение за научна дейност и наблюдения, но планът на NASA не успя, пише The Verge.

Опитът за пускането в експлоатация на надуваемата стая се провали и операцията бе прекратена. Модулът на име Bigelow Expandable Activity Module (BEAM) бе доставен на космическата станция преди месец с ракета на SpaceX и вчера трябваше да бъде надут до пълните си размери, за да започне своята двугодишна мисия, която освен всичко останало ще предостави и повече информация за използването на подобни надуваеми технологии в Космоса.

Процесът започна с отпускането на придържащите кабели около BEAM, след което централата даде указание на космонавта Джес Уилямс да започне да подава въздух от станцията към модула, за да може постепенно да я надуе. Точно тогава обаче нещата се объркаха, тъй като BEAM просто отказа да се разшири.

"Преценихме внимателно ситуацията, но не виждаме никакъв обозрим напредък и поради това трябва да прекратим операцията и да преценим нашите опции оттук насетне", казва Джесика Меир от наземния контролен център.

Сега NASA и компанията Bigelow Aerospace ще направят преоценка на ситуацията и евентуално процесът може да бъде подновен до няколко дни.

Виж още: NASA ще добави надуваема космическа къща към МКС