В последно време NASA прави поредица от подобрения по Международната космическа станция, но най-новата идея на агенцията наистина е впечатляваща. Тя планира да прикрепи дълго 3.6 метра надуваемо помещение, което застава в задната част на станцията и в разгърнат вид е два пъти по-голямо.

Наречен Bigelow Expandable Activity Module (BEAM), модулът ще бъде изпратен до МКС със следващата снабдителна мисия. Когато стигне там, чрез роботизираната ръка на станцията той ще се прикрепи към нея и с едно натискане на бутона ще се надуе до пълните си размери. Процесът трае само 45 минути и ще добави цяло ново голямо помещение към космическата станция.

Планирано е космонавтите да направят три престоя в новата част на станцията, най-дългият от които ще бъде три часа. Там те ще отчетат защитата от радиация, която структурата предлага, поддържаната вътре температура и цялостното функциониране на помещението. BEAM ще остане прикрепена към Международната космическа станция за период от две години, след което ще бъде отделена и пусната в Космоса.

Виж още: Космосът мирише на препечена пържола, твърди Скот Кели