Този понеделник, 8 април, приблизително в 14:07 ч. Източно време в САЩ ще настъпи слънчево затъмнение, тъй като Луната ще се движи пред Слънцето. В 15:20 ч. в същата часова зона ще започне пълното затъмнение и Слънцето ще бъде напълно закрито от Луната, което ще продължи около 3 минути и 38 секунди и е най-безопасното време за наблюдение на събитието. Към 16:33 ч. Източно време Луната ще премине покрай Слънцето и ще приключи събитието. Всички знаят, че не трябва да гледат слънцето по време на затъмнението, но можете ли да използвате телефона си, за да направите снимка, докато затъмнението се случва?

Според НАСА отговорът е "НЕ, не, не, не". Ако насочите камерата си към слънцето по време на затъмнението, може да повредите някои от компонентите в телефона си. Знаем, че звучи логично, но специалистите в НАСА действително имат акаунт в "X" и агенцията обяснява защо не трябва просто да насочвате камерата на телефона си да прави снимки на затъмнението без защита:

"Попитахме нашия екип ни отговорът е, че сензорът на телефона може да се повреди, както всеки друг сензор за изображения, ако е насочен директно към слънцето. Това е особено вярно, ако използвате някаква приставка за увеличителна леща на телефона. Ще трябва да използвате подходящи филтри, точно както при всеки друг фотоапарат. Най-добрата практика би била да държите чифт очила за затъмнение пред обективите на телефона си, когато снимате слънцето в момент, различен от тоталността".

НАСА предлага, вместо да позволявате на вътрешността на телефона ви да се разтопи до силиций и метални локви, които капят от високоговорителя(ите) и порта за зареждане на телефона ви, да се съсредоточите върху снимането на пейзажа пред вас и как той е повлиян от затъмнението.

Фотографът на НАСА Бил Ингълс казва: "Истинските снимки ще бъдат на хората около вас, които го сочат, зяпат и наблюдават. Това ще бъдат страхотни моменти за заснемане, които да покажат емоцията на цялото изживяване".

Виж още: В Китай роботи вече произвеждат клонирани прасета и животът няма смисъл