Тъй като авиационната индустрия се насочва към бъдещето на екологични полети, NASA и Boeing обединиха усилията си, за да създадат подходяща иновация чрез проекта на агенцията за демонстрация на устойчиви полети, наречен X-66A.

Самолетът, който в момента е само в експериментален стадий, преосмисля ново поколение самолети с един пътник. Според администратора на NASA Бил Нелсън X-66A ще "помогне за оформянето на бъдещето на авиацията" в една нова ера на летене, която е "по-екологична, по-чиста и по-тиха".

Тази забележителна иновация е първият X-plane, създаден специално, за да помогне на Съединените щати да постигнат целта си за нулеви нетни емисии на парникови газове от авиацията до 2050 г., която президентът Джо Байдън за първи път очерта в Плана за действие за климата в американската авиация на Белия дом.

Интересно е, че в проекта имат пръст и Военновъздушните сили на САЩ, които предоставят обозначението за конфигурацията на крилото с трансонични ферми, която, в комбинация с други технологични постижения в самолета, може да намали разхода на гориво с до 30%.

Занапред Boeing ще работи с NASA за построяването, тестването и пускането в действие на пълномащабна демонстрация на X-66A, който ще разполага с Transonic Truss-Braced Wings, съставени от изключително дълги, тънки крила, стабилизирани от диагонални подпори.

"В NASA погледът ни е насочен не само към звездите, но и гледа към небето. Демонстраторът за устойчив бой се основава на водещите в света усилия на NASA в областта на аеронавтиката, както и на климата", отбеляза Нелсън.

"За да постигнем целта си за нулеви нетни емисии от авиацията до 2050 г., се нуждаем от трансформиращи концепции за самолети като тези, с които летим на X-66A", добави Боб Пиърс, заместник-администратор на дирекция "Изследователски мисии в областта на аеронавтиката".

"С този експериментален самолет се целим високо, за да демонстрираме видовете енергоспестяващи и намаляващи емисиите технологии, от които се нуждае индустрията", добави той.

Снимка: Unsplash

Виж още: Как да запишете името си в Космоса?