Докато темата за кацането на Марс продължава да бъде актуална при цялата условност на подобно монументално начинание, далеч по-близката и относително по-лесна за колонизиране Луна си остава нелогично недосегаема.

Президентът Тръмп неотдавна подписа директива, с която нареди на NASA да помогне на космонавти отново да стъпят на Луната, но новият ход на агенцията е крачка в обратната посока.

Тя обяви спирането на проекта Resource Prospector, който бе единствената активна роботизирана мисия за кацане на лунната повърхност. Resource Prospector трябваше да бъде "първата миньорска експедиция на друг свят" и да вземе проби за изследване на ледените парчета на Луната.

Прекратяването вероятно е по бюджетни, а не по практически причини.

Вместо това, американската космическа агенция планира в края на 2019 г. да изпрати на Луната новия си кораб Orion. Експертите от НАСА са направили миналата година пълна оценка за степента на реализиране на проекта Orion и смятат, че стартът ще трябва да се отложи до началото на 2020 г., но сега могат да го изместят да декември 2019 г.

Вероятно полетът ще бъде безпилотен. Orion ще обиколи Луната и ще се върне на Земята. Първия пилотиран полет към земния спътник също ще бъде без кацане и според плановете на НАСА трябва да се осъществи не по-късно от 2023 г.

Сроковете за подготовката на Orion няколко пъти бяха отлагани. Проектът има много критици сред американските експерти, особено след бурното развитие на търговските космически полети, а и заради високата му цена.

Тагове: