През последните 28 години телескопът “Хъбъл” е в орбита около земята и постоянно прави някои от най-готините снимки, които човек може да види.

За да отпразнува почти три десетилетия на работа, телескопът беше насочен към изключително красивата мъглявина “Лагуна”, в която се раждат някои от най-ярките звезди. Така направените снимки бяха споделени в чест на “Хъбъл”.

Това не е първият път, когато мъглявината е наблюдавана и снимана, но като една от най-живописните области в познатата вселена, нови кадри от там винаги са добре дошли. Мъглявината е огромна и има ширина 55 светлинни години и височина 20 светлинни години. Мъглявината “Лагуна” се намира на 4000 светлинни години от Земята, но е лесна за наблюдаване и може да се види дори с просто око, ако сте в район с чисто и тъмно небе.

Новите снимки на “Хъбъл” показват самото сърце на “Лагуна”, в което има много горещи звезди и ултравиолетово радиация, която йонизира космическия газ и го кара да свети ярко. Радиацията превръща газа в тези облакоподобни форми, които наблюдаваме.  

За 28 години работа на околоземна орбита „Хъбъл“ е направил 700 000 изображения на 22 000 небесни обекта – звезди, мъглявини, галактики, планети.

Потокът от данни, който генерира ежедневно в процеса на наблюдения, е от порядъка на 15 GB. Общият обем информация, натрупан за цялото време на работа на телескопа, надхвърля 20 TB.

Повече от 3900 астрономи са получили възможност да го използват за наблюдения, публикувани са около 4000 научни статии.

Тагове: