NASA се обръща към феновете и последователите си с молба да изпратят имената си на Юпитер, тъй като е малко вероятно да стигнат лично до най-голямата планета в Слънчевата система през живота си. NASA планира да изпрати сателита за наблюдение Europa Clipper до ледената луна на Юпитер през 2024 г., след като преди няколко години възложи договора на SpaceX. Като част от мисията космическата агенция иска от заинтересованите да изпрати гравираните им имена на луната на Юпитер, като небрежно ги информира, че това е следващото най-добро нещо след малко вероятното лично посещение на спътника Европа.

NASA възложи на SpaceX договора за Europa Clipper през юли 2021 г. и това беше един от първите договори, които Falcon Heavy на SpaceX отне от ракетата Space Launch System (SLS). SLS е най-голямата действаща ракета в света, но още през 2021 г. тя беше изправена пред множество забавяния и преразходи, за които се предполага, че са една от причините Falcon Heavy да бъде избрана на нейно място.

Мисията Clipper влезе в заглавията на вестниците и през 2020 г., когато беше част от искането за бюджет на NASA за фискалната 2021 г. В този документ космическата агенция сподели, че очаква космическият апарат Europa Clipper да завърши строителството си до ноември 2023 г. Основният фактор за разходите за Clipper се дължеше на недостига на SLS, тъй като NASA беше изчислила, че разходите за съхранение на космическия кораб могат да варират между 36 и 60 млн. долара, ако SLS бъде на разположение за изстрелване през 2025 г.

Освен това разходите за изстрелване на SLS се оценяват на 900 млн. долара за изстрелване през 2019 г., което е значително по-високо от цената на Falcon Heavy от 150 млн. долара. Въпреки това предимството на изстрелването с SLS би било по-бързата дата на пристигане до Европа, докато използването на Falcon Heavy би изисквало сателитът Clipper да прави гравитационни завои в Космоса.

Сега, 11 месеца преди изстрелването на Clipper, NASA набира кандидатури за хора, които искат да гравират имената си върху спътника по време на пътуването му до Европа с дължина 1.8 милиарда мили. Европа е една от най-близките до Юпитер от 95-те луни, които обикалят около най-голямата планета в Слънчевата система. Изследователите също така изказват хипотезата, че луната може да съдържа извънземен живот поради потенциалните океани, които се намират под повърхността ѝ.

Като част от подадените документи космическата агенция бърза да информира читателите, че плановете им да посетят Европа може и да не се осъществят, затова следващото най-добро нещо е да останат доволни, като изпратят името си на луната на спътник, който е в орбита около нея. Естествено, последователите на NASA 360 не приеха радушно това и побързаха да напомнят на космическата агенция, че технологиите често могат да се променят за миг, за да направят възможни пилотираните мисии до Европа.

Мисиите за изследване на Дълбокия космос с екипаж са неизследвана територия, тъй като Луната е най-далечното място, където хората са били извън Земята. Тези мисии често имат строги изисквания за конструкцията на космическите кораби, особено способността на кораба да издържа на слънчевата радиация при преминаването му през региони като поясите на Ван Алън. Според NASA астронавтите "трябва да прелетят през поясите на Ван Ален" за космически мисии и засега няма космически кораб за по-продължителни мисии.

Снимка: Unsplash

Виж още: Дали смартфоните ще успеят да изпратят DSLR в забвение?