Нова камера, предназначена за предстоящите мисии с екипаж до Луната, е тествана от астронавти в среда, подобна на лунната, на Земята.

Ръчната универсална лунна камера (HULC) е разработена от Европейската космическа агенция (ЕКА) и екипа за изображения на НАСА "Артемида". Изработен от готови камери, според изявление на ЕКА този прототип е преминал тестове в Лансароте, Испания, като част от програмата за обучение PANGAEA, която подготвя астронавти за бъдещи мисии до Луната.

Като част от полевото научно обучение международен екипаж изпробва възможностите на камерата в симулирани лунни сценарии, вариращи от дневна светлина до тъмни вулканични пещери, които наподобяват екстремните условия на лунната среда.

НАСА има за цел да приземи хора на Луната за първи път от 1972 г. насам с изстрелването на мисията "Артемида 3", която понастоящем е планирана за 2025 г. Мисията ще приземи астронавти в района на южния полюс на Луната в близост до постоянно засенчени кратери, където екипажът ще търси доказателства за наличие на вода. Възможността за фотографиране на лунния пейзаж ще бъде от ключово значение за документирането на научни открития по време на бъдещи мисии до Луната, се казва в изявлението на представителите на ЕКА.

Готовите камери, използвани за HULC, са модифицирани, за да издържат на екстремни условия на Луната, които включват термични колебания - температури от минус 200 до 120 градуса по Целзий, - липса на атмосферно налягане, радиационни ефекти и абразивен лунен прах. За да се пребори с тези предизвикателства, камерата е оборудвана с одеяло за защита от прах и топлина, както и с ергономични бутони, разработени специално в помощ на астронавтите, които използват камерата, докато носят ръкавици в обемисти скафандри.

"Лунната камера ще бъде един от многото инструменти, с които те ще трябва да боравят на Луната, така че тя трябва да бъде лесна за използване", каза в изявлението Джереми Майерс, ръководител на НАСА за камерата HULC. "Човешкият фактор е от голямо значение за нас, защото искаме камерата да е интуитивна и да не натоварва екипажа."

По време на PANGAEA една от задачите на екипажа беше да избере най-подходящите обективи и съответните настройки. Използването на камерата в полеви условия позволи на екипа да провери дали снимките имат правилната разделителна способност, дълбочина на рязкост и експозиция за постигане на максимални научни резултати, се посочва в изявлението.

Въпреки че астронавтите от мисията "Аполо 11" успяха да направят снимки на Луната, HULC ще бъде първата ръчна безогледална камера, използвана в Космоса.

Фотоапаратът от епохата на "Аполо" е бил самостоятелен механичен Hasselblad с 60-милиметров обектив Harrison Schmidt. За сравнение фотоапаратът "Артемида" ще може да осигури по-високо качество на изображението при слаба осветеност - и също така ще може да записва видео.

"Условията за снимане ще бъдат сложни в много отношения - от работата с камера с ръкавици до много ниските нива на осветеност и големия контраст между ярките и тъмните източници", каза астронавтът на ЕКА Томас Песке в изявлението. "Прекарах много време в изучаване на това какво може да се направи с наличните в орбита камери. Това не е просто насочване и снимане. На Луната само натискането на бутоните в автоматичен режим няма да е достатъчно добро."

Очакват се по-нататъшни тестове на прототипа на лунната камера, като една от версиите ще лети до Международната космическа станция за допълнителни експерименти в орбита. Интерфейсът и корпусът на камерата вече са променени в резултат на тестването им в различни условия и ще продължат да се развиват при подготовката за мисията на НАСА "Артемида 3", заявиха представители на ЕКА.

Снимка: ESA–A. Romeo

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?